Gregorjev sejem na Veseli Gori

Posted by: Matjaž Chvatal Category: Uncategorized Comments: 0 0

Gregorjev sejem na Veseli Gori

Gregorjeva sobota je v znamenju Gregorjevega sejma na Veseli Gori pri Šentrupertu. Tradicionalni pomladni Gregorjev sejem, z več kot 250 letno tradicijo, ponuja vse potrebno za pomladanska opravila. Vsako leto na Gregorjevo soboto se tukaj predstavijo Šentrupertski čebelarji, domače društvo podeželskih žena in deklet, krošnjarji, trstičarji, suhorobarji, lončarji, kovači in drugi obrtniki. Kupiti je mogoče ročno kmečko orodje, domača semena, sadike, mleko in med ter celo domače mesnine!

Kot sem že omenil, se gregorjev sejem odvija vsako leto na gregorjevo soboto. Prodajalci na Veselo goro prihajajo še ponoči. Ob prvem svitu so tam že prvi obiskovalci. Največja gneča je med deveto in dvanajsto uro. Potem se gneča hitro razredči. Ob dveh popoldne je večina štantov že pospravljena. Deluje le še sejemska gostilna na grajskem dvorišču. Včasih je v grajski kuhinji čisto pravi dolenjski pušlšenk. Za boljše razumevanje: na Primorskem pušlšenku rečejo osmica. Tudi na Dolenjskem pušelšenk izvira iz istega časa, kot osmica. Tudi tu so smeli kmetje 8 dni na leto prodajati svoje vino in pridelke.

Gregorjev sejem na Veseli Gori

Če boste obiskali Veselo goro in Barbovo graščino, morate poizkusiti Lojzetovo belo vino, ki se toči na veselogorskem pušlšenku … kadar ta je … Če pušlšenka ni, pa recite Janezu v Barbovi graščini, pa ga bo “zrihtal”.

Barbova graščina na Veseli gori je bila zgrajena leta 1768 za potrebe stalnega bivanja veselogorskih duhovnikov in premožnejših romarjev. Po ukinitvi romanj je leta 1825 prešla v posest družine Barbo, po drugi svetovni vojni pa je bila nacionalizirana.

Spopad dveh vitezov in sprejem na Veseli Gori pred Barbovo graščino.

V Barbovi graščini na Veseli Gori je na ogled stalna razstava “Živa zgodovina”. Člani društva Klati vitez obiskovalce popeljejo skozi nadvse zanimivo postavitev, kjer si lahko ogledate deželno pisarno, grajsko tiskarno, sobo s kostumi, grbe slovenskih zgodovinskih pokrajin, likovno galerijo s pavesami in vitezovo orožarno z oklepi in meči. Še najbolj zanimiva je prav orožarna, saj obiskovalci lahko primejo v roke in celo preizkusijo srednjeveško orožje in oblečejo pravi viteški oklep. Najbolj pogumni in vročekrvni se tudi pomerijo med seboj v pravih dvobojih … Do prve krvi …

en_USEnglish